Pillangóeffektus a gyakorlatban, avagy miért fontos a lakásbiztosítás?

Biztosan sokan hallottatok már a „pillangóeffektusról”. Az elmélet szerint, ha egy pillangó megrebbenti a szárnyát Ázsiában, az akár tornádót is okozhat Amerikában. A teória lényege, hogy egy egészen apró, véletlenszerű esemény is hatalmas, sorsdöntő hatással lehet a jövőre nézve.

Egész életemben a szkeptikusok táborát gyarapítottam, ami a fentihez hasonló teóriákat illeti. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy saját magunkon kívül bárminek lehet perdöntő hatása az életünkre, hiszen ez már-már annak a látszatát keltené, hogy nem magunk alakítjuk a sorsunkat.
Aztán egy verőfényes tavaszi reggelen én is megtapasztaltam a pillangóhatást.

Az ominózus reggelt megelőző napon rengeteg kávét megittam. Még magamhoz képest is túlzásba estem. Ennek oka elég banális volt, és az azt megelőző napra nyúlik vissza, amikor is megismerkedtem egy csodaszép nővel. A megismerkedés is meseszerű volt. Véletlenek sorozata.
De inkább kezdem az elején.

Egyik nap pizzát rendeltem, de végül nem azt szállították ki, amit szerettem volna. Kiderült, hogy egy háztömbbel arrébb is rendelt valaki, és a futár összecserélte a pizzáinkat. A pizzéria felajánlotta, hogy visszaküldik a futárt és javítják a baklövést, de addigra egy kedves hölgy már felhívott a számlára rányomtatott telefonszámomon, hogy nála van az extra kolbászos, extra pepperónis pizzám, és érdeklődött, hogy megkaphatná-e az ő vegetáriánus pizzáját, ami nálam landolt (ha nem kérte volna, akkor alighanem a kukával etetem meg).
Találkoztunk félúton, a háztömb közepénél, és beszédbe elegyedtünk. Meglehetősen szimpatikusak voltunk egymásnak, telefonszámot már nem kellett cserélnünk, így gondoltam egy bátrat, és este felhívtam, hogy van-e kedve másnap meginni velem egy kávét, mire ő boldogan igent mondott.
Eljött a másnap, én pedig a kedvenc kávézómban vártam rá. Kicsit előbb érkeztem, így addig is kértem egy finom tejhabos kávét. Majd még egyet, aztán még egyet, és még egy utolsót, mígnem a barista lány szánakozó pillantásától kísérve elhagytam a vendéglátó egységet. A vega pizzás hölgy felültetett. Egész életemben nem történt velem ilyen, de most, így közel a harminchoz ezt is sikerült megtapasztalnom.

Hazamentem, de persze a négy kávé dolgozott bennem, és úgy éreztem, hogy minimum le tudnék futni egy maratont, vagy esetleg reggelre feltalálnék egy új dimenziót. Teljes képtelenségnek tűnt, hogy én még azon az éjjelen aludni fogok, de nagy nehezen hajnalra elnyomott az álom, majd pár órányi szundikálás után felvert az ébresztőóra. Rettentően fáradt voltam, feltettem a kis kotyogós kávéfőzőmet a tűzhelyre, majd felöltöztem, fogat mostam, és elindultam a munkahelyemre. Természetesen a kedvenc kávézómba vezetett az első utam, mert ilyen fáradtan nem lehet rögtön munkába menni. Kell az életmentő koffein adag! Már éppen a számhoz emeltem a bögrét, amikor eszembe jutott, hogy otthon is feltettem főni a kávét. Elfogott a pánik, és úgy futottam hazáig, mint akit puskából lőttek ki.

A folyosón égett szag terjengett, ami nyilvánvalóan az én lakásomból jött, két szomszéd dörömbölt az ajtómon, egy harmadik pedig éppen a 112-t hívta, amikor megláttak. Nem is foglalkoztam azzal, hogy mit mondanak (azt hitték, hogy rosszul lettem odabent), csak feltéptem az ajtót, és a konyhába rohantam. A lakásban kis füst és még koncentráltabb égett szag fogadott. Gyorsan elzártam a gázt, és kinyitottam az ablakot, utána pedig megnyugtattam az aggódó szomszédságot, hogy minden rendben, csak keveset aludtam, és megfeledkeztem a kávéfőzőről.

Rossz volt belegondolni, hogy mi történhetett volna, ha nem a kávézóban, hanem mondjuk, csak az ebéd utáni kávé közben jut eszembe az ottfelejtett kotyogó. Felelősségbiztosításom ugyan van, mint mindenkinek a házban, de az az én káromat nem téríti meg, ha vagyok olyan feledékeny és esetleg felgyújtom a lakásomat. Mit tehetek, hogy többé ilyen ne forduljon elő? Senki nem mondhat olyat, hogy „Velem aztán ilyen nem fordulhat elő!”. Be kellett látnom, hogy ezt képtelenség garantálni. A pillangóeffektus létezik! Elcserélték a pizzámat, és emiatt majdnem leégettem a lakást.
Ha nincs arra garancia, hogy ilyen velem nem történhet, akkor mégis mit tehetek? Mivel tudom biztosítani azt, hogy ha valami rossz történik, akkor ne maradjak pácban?

Amíg vártam, hogy kiszellőzzön a konyha, bekapcsoltam a számítógépemet, és böngészni kezdtem az interneten. Találtam több online lakásbiztosítás kalkulátort is, de nem voltam kibékülve az ajánlatokkal, amiket láttam. Talán egyszerűbb és olcsóbb lenne venni egy elektromos kávéfőzőt, ami egyszerűen magától kikapcsol, ha elfeledkezem róla. Aztán eszembe jutott, hogy hányféle katasztrófa történhetne még a kávéfőzőfáklyán kívül. Mindenre képtelenség felkészülni.
A legtöbb oldalon csak számomra elfogadhatatlanul drága ajánlatokat láttam, vagy túl körülményesnek tűnt az ügyintézés. Már majdnem egy műszaki bolt honlapján kezdtem az elektromos kávéfőzőket nézegetni, mikor végre rábukkantam egy olyan online lakásbiztosítás kalkulátorra, ami kivételesen jó ajánlatokat adott ki nekem, köztük több akciós lehetőséget is. Örömmel nyugtáztam, hogy ezen az oldalon az ügyintézés sem volt körülményes. Gyorsan, egyszerűen megkötöttem a lakásbiztosítást, ami immáron önmagam és a randizási szokásaim ellen is védi a tulajdonomat.

A napot végül egy kedvencekbe elmentett online lakásbiztosítás kalkulátorral, egy új lakásbiztosítással, és a biztonság kedvéért egy új, elektromos kávéfőzővel zártam. Ja, meg persze egy szemléletváltással, ami a pillangóhatást és az előre nem látható véletleneket illeti.