Mesék kávé mellé: húgyúti fertőzésem története

Barátnőm ritkán jön haza, külföldi munkavállalóként csak olykor-olykor van ideje arra, hogy szabadságot vegyen ki, és meglátogassa az otthoniakat. A Canossa-járáskor (hiszen minden egyes alkalommal esedeznie kellett családja megbocsátásáért, amiért kiszakadt szerető hazája kebeléből, és – szerintük – túlzott merészséggel hagyta el a fészek melegét) először az anyjához és az apjához látogatott el, majd egy családi ebéd keretén belül a nővéréhez, és csak aztán következtem én a sorban.

Amikor találkoztunk, félévente egyszer, egy kávézóban, a közös kedvenc kávézónkban ültünk össze konzultálni. Mindig tejeskávét vettünk, közös kedvencünk volt ez is mézzel, sok tejjel. A bögrét tenyerünk között dédelgetve szürcsölgettük a jól megérdemelt finomságot, és közben órákig csevegtünk az élet nagy dolgairól.

A mostani alkalommal viszont elkéstem. Szegény Eszternek fogalma sem volt, hol lehetek, mi lelt, (hogy a jacuzzi tisztítását kellett leszerveznem, miközben az orvosi rendelőben ültem a remek felfázásommal) sajnos nem tudtam felhívni a kivizsgálás során… Szóval félórás késéssel érkeztem, de a barátnőm várt engem rendületlenül. Amikor leültem mellé, fáradtan, zilálva a megerőltetéstől, semmi rosszalló vagy bántó nem volt a nézésében. Várta, mit fogok mondani. Türelmesen várta, hogy elmondjam neki, mégis mi történt.

Megrendeltem a szokásosat, majd elkezdtem ezt a merőben izgalmas történetet. Sajnos a férjemnek mostanában nem volt ideje a jacuzzi tisztításával foglalkozni, én pedig nem vettem észre a vízben lakó mikroorganizmusokat. Most télen örömmel vetettük be magunkat egy jó társasozás után a bugyborékoló, forró vízbe, nem számolva a baktériumokkal. A férjemnek szerencsére semmi baja nem esett, nekem és a lányomnak viszont sikerült elkapnunk egy ízes húgyúti fertőzést. Elég rosszul voltam, muszáj volt elmennem a dokihoz felíratni valami jó kis antibiotikumot, viszont a jacuzzi tisztítás feladata is rám várt, lévén hogy férjem elment külföldi konferenciára.

Szóval böngésztem a neten, és találtam egy a jacuzzi tisztítással foglalkozó weboldalt. Megbízhatónak tűnt, hiszen egészen professzionálisan kitért például a tisztító szerek ideális értékére a vízben, amely a PH érték szabályozására szolgálhat. Nyilván fogalmam sem volt az egészről, sosem csináltam semmit a jacuzzival azon kívül, hogy beleültem és kényeztettem magamat, viszont még nekem is érthetővé vált, hogy mi a probléma a medencénkkel.

Megkérdeztem a férjemet, mit kéne tennem, és azt mondta, nyugodtan hívjam fel a weblapon található számot, szóval még az orvosi rendelőben leszerveztem a jacuzzi tisztítást.

Eszter barátnőm megdicsért, hogy ilyen ügyesen kezeltem a helyzetet, tudtam mit kell keresni, célirányosan vettem a kanyarokat, minden olyan dolgot, amely kérdéses volt számomra, az internet segítségével megoldottam. Néhány évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy képes leszek a jacuzzi tisztítását is elintézni, azt hittem béna vagyok az ilyen gyakorlati feladatok elvégzéséhez, és bár nem magam öntöttem bele a vegyszert a vízbe, tudtam, hogy hol találom a megoldást. Úgy gondolom egyébként (és most nem magamat mentegetem), hogy rá kell bízni a szakemberre az ilyen komoly problémákat. Ki tudja, ha túl sok vegyi anyagot öntök a vízbe, lehet, hogy az is ártó lesz a szervezetünk, a testünk számára… ezt pedig nem akarhattam. A gyerekek is gyakran használták a medencét, nem csak az én lányom, mondjuk a szomszéd kölykök is, meg az osztálytársai.

jacuzzi tisztításEszter ezzel az álláspontommal teljes mértékben egyetértett, azt mondta, tényleg büszke rám, és arra, milyen önállóan kezeltem a helyzetet. Megállapodtunk abban is, hogy a húgyúti fertőzés nem játék, és ha a jacuzzi is lehet ennek okozója, akkor komolyan kell vennem a tisztán tartását. Ahol szakemberre van szükség, oda nem lehet amatőr, önjelölt figurákat intézni.

Szóval jó szívvel ajánlottam Eszternek a jacuzzi tisztító szakembert, akit elértem, és minden olyan embert biztatok, akinek medencéje van otthon, hogy vigyázzon a tisztaságára, és ne bízza a véletlenre, mert eléggé tud fájni…