Kerékcseréért a kávézóba

Egy kávézó vezetőjeként hozzá vagyok szokva, hogy a legkülönfélébb vészhelyzetekben is talpon kell lennem, és tudnom kell segíteni. Ilyen volt például az, amikor kávé helyett valaki egy kerékgumit vásárolni jött be az üzletbe.

Egy szombat délelőtt történt ugyanis, hogy egy igen elkenődött férfi lépett be az üzletbe, és rendelt egy eszpresszót. Én sietve kiszolgáltam, mert éppen többen vártak a kávéjukra, de amikor egy kicsit nyugisabb volt a hangulat, odamentem, és megkérdeztem, mi a probléma.

– Hjajj, ne is kérdezze – kezdte ő – defektet kaptam, és a bátyám csak három óra múlva tud ideérni segíteni a kerékcserében.

Ezen elmosolyodtam, és megkérdeztem, hogy talán az én kávézómban nem lát lelkes és segítőkész emberek?

Egy időre kiraktam a „mindjárt jövök” táblát a pultnál, és kimentem vele megnézni az autóját. Szerencsére sikeresen be tudott állni egy parkolóba a defektje ellenére is, és a kocsija most féloldalasan várta, hogy valaki segítsen rajta.

Több se kellett nekem, elővettem minden szükséges eszközt a csomagtartójából, és elkezdtem szerelni. Először is ellenőriztem, hogy a pótgumija megfelelő-e: elolvastam a rajta lévő méretet, és mivel ugyanaz volt, mint a korábban használt keréken, úgy véltem, hogy megfelelő lesz a cseréhez. Mind a kettő nyári gumi is volt ráadásul, így ebben se lehetett eltérés.

Miután felraktuk, még úgy gondoltam egy-két gyakorlati tanáccsal el kell őt látnom. Először is, mondtam neki, hogy mindenképpen látogasson el egy szervizbe, hogy ráhúzzanak a csavarokra, mert az tovább növelheti a biztonságát.

Ez azért is ajánlott, mert ott még a kerékcsere után is több mindent tudnak végezni azért, hogy jobb legyen a kocsi irányíthatósága és nagyobb a gumik élettartama. Ilyen például a kerekek kiegyensúlyozása, amit jóidőről-időre elvégezni, különösen azok cseréje után. Így ha eddig nem fordított rá figyelmet, akkor ajánlom neki, hogy tegye meg.

Az is fontos, hogy keressen új pótkereket, mert anélkül nem indulhat el messzire. Kérdezte, hogy tudok-e ajánlani valami jó helyet, de mivel nekem rég volt hasonló problémám, azt ajánlottam, hogy nézzük meg interneten, mely gumi diszkontok azok, ahova most a legjobban megéri menni.

Rövidesen meg is találtuk a legszimpatikusabb gumi shopot, ahol még ő is könnyen rá tudott keresni arra, hogy mit kell vásárolni. Egyrészről segítettem neki azzal, hogy elég, ha megnézi a kerekén lévő számot, de azt is megmutattam, hogy ha akarja, akár az autója márkáját is meg tudja adni.

Egy kicsit tovább nézelődve az oldalon még több gyakorlati tanácsot is találtunk, amit megosztottam vele, mert látszott, hogy számára a nagy részük új. Ilyen volt például az, hogy a kerek felfújására is figyeljen oda jobban, mert nem szabad se túl kevés, se túl sok levegőnek lennie a gumikban, ha nem akarja csökkenteni azok élettartamát.

A most falrakott pótkerék amúgy is elég laposnak tűnik – nem tudom, mióta van már a csomagtartójában –, úgyhogy ha szakemberekhez megy, mindenképpen kérje meg őket arra, hogy segítsenek neki ezt is eltalálni. Bár biztos vagyok benne, hogy senki se engedné útjára amúgy se ilyen kerékkel, attól függetlenül, hogy kéri-e vagy nem.

Miután minden tanácsot megadtam neki, amit tudtam, visszamentünk a boltba, és ő elfogyasztotta a kávéját, én pedig kiszolgáltam a sort, aki idő közben felgyülemlett. Végül busás borravalót adva megköszönte a segítségem, és elindult a gumi shopba, amit együtt találtunk.