Kávézás higiéniája

A kávé korunk egyik legnépiszerűbb itala. Nem csupán koffein tartalma miatt, bár kétségtelen, hogy sokan azért isszák, mert ében szeretnének maradni tőle. Többen vannak azonban azok, akik az íze miatt kedvelik a fekete levest. Már-már külön kultúrája van a kávézásnak, hiszen gyakorlatilag szabadidős tevékenység is lett egyben. Irodai megbeszélések, randevúk színhelyéül szolgálnak a kávézók, de akár tanulni, beszélgetni, vagy időt eltölteni is gyakran ülnek be az emberek ilyen helyekre. A kapkodás valahogy távol áll ettől a nedűtől, még akkor is, ha egyébként felpörget. Nem véletlen, hogy nagyon sokszor könyvtárakban és könyvesboltokkal egyben találhatunk jobbnál jobb kávézókra. Ráadásul manapság már nem csak egyszerű kávékat lehet kapni, hanem mindenféle speciális és egzotikus ízesítésben is megszerezhetjük kedvenc italunkat. Azt, hogy ki mennyire szereti megcukrozni, vagy felönteni tejjel, esetleg teljesen feketén issza, már ízlés dolga. Annyit azonban kijelenthetünk, hogy ezen élvezet maximális kihasználásához sem elég a jó alapanyag, a jó kávé, a saját szánk higiéniája ugyan olyan fontos. Főleg, hogy a kávé nem feltétlen segíti elő a fogak hosszú távú épségét. Nyilván egész más elmenni és kávézni egyet suli után, mint fog implantátum beültetés után.

Az egészség egyébként is elsődleges fontos kellene, hogy legyen minden ember számára, hiszen ez egy olyan dolog, ami károsodás esetén a legtöbbször nem hozható helyre, vagy legalább is nem annyira, hogy ugyan olyan jó legyen, mint előtte. Másrészről sokan rettegnek a fogorvosoktól, mert a fájdalmat, a macerát, és a ”soha nem lesz már jó” érzést kötik hozzájuk. Ennek egyik legfőbb oka, hogy rengeteg rémtörténetet hallani ezzel kapcsolatban. Viszont az igaz, hogy ha kiesik egy fog, akkor bármilyen zseniális implantátum sem lesz képes pótolni. Ennek egyik oka, hogy a fogaknak saját vérállatásuk van, idegek futnak bennük, és szalagokkal rögzülnek a környezetükbe. Az implantátum legtöbbször egy dupla csavar, aminek az egyik részét a csontba csavarják, a másik részére pedig ráépítik az új fogat. Elég durván hangzik. Persze ártól függően itt is találhatunk jobb minőséget, és durvábbat is. Mindenkit olyat választ, amilyet megengedhet magának. Viszont a pótléknak nem lesznek meg azok az önregeneráló tulajdonságai, amik az eredeti fogra jellemzőek. Ezért aztán az ilyen beültetett pótlékok sem örökéletűek és nagyon sok gondoskodást igényelnek. Ez leginkább a tisztításra igaz. Sokan egyébként sem tudnak fogat mosni rendesen, mivel vagy sosem tanulták meg, vagy egyszerűen csak trehányak. Érdekesség, hogy a legtöbb esetben nem is balesetből kifolyólag veszítik el az emberek a fogaikat, hanem a megfelelő gondoskodás hiánya miatt. Ez viszont azt is jelenti, hogy ha a probléma okát nem sikerül megszüntetni, akkor hiába vesszük meg a legdrágább implantátumot, az ugyan úgy áldozatául esik majd a rossz szokásainknak, mint az igazi fogunk. Akkor aztán mihez fogunk kezdeni?

fog implantátum beültetésNem csak fogimplantátum beültetésre van egyébként lehetőség, hanem híddal is képesek pótolni egy elvesztett rágó szervet. Ez olcsóbb ugyan, viszont előzetes előkészítést igényel, a szomszédos fogakat ugyanis csiszolni kell ahhoz, hogy utána a hidat megfelelően el lehessen készíteni. Persze csak akkor, ha nem az a cél, hogy a páciens hátralévő életében nyitva tartsa a száját.

Mindenképp fontos említeni, hogy amint elveszítünk egy fogat, azonnal forduljunk orvoshoz, még akkor is, ha nem látható helyen van a hiány. A luknál ugyanis a fogak elkezdenek befelé dőlni, támaszték hiányába. Egy fiatalnál ez még megoldható, jobb esetben elég egy fogszabályzó. Idősebb korban már nem ilyen egyszerű a helyzet. Ráadásul, ha valaki huzamosabb ideig nem pótolja a hiányt, annak számolnia kell, hogy visszafordíthatatlan változások alakulnak ki. Olyannyira, hogy ez kihatással lehet az emésztésre is. A kellemetlenség ugyanis bizonyos ételek elhagyásához vezethet. A diéta nem feltétlen rossz, de szerintem nem ez a megfelelő módja.

Nem csak az ételek, de az italok is irritálhatják a sebet, így akár a kávézásra is veszélyt jelenthet a fogvesztés. Aki tehát szeretne tovább áldozni a hóbortjának, és egy kisebb vagyont elkölteni a különböző italozókban, az figyeljen a száj higiéniájára, és ne legyen lusta rendben tartani az egészségét. Cigizők hátrányban.