Fűtés klímával

Fűtés klímával! Nagyon sokáig tanakodtunk, hogy mi tudná a leginkább megoldani a problémánkat.

A feleségemmel együtt van egy közös kis kávézónk. Csak egyetlen egy alkalmazottunk van az olyan alkalmakra, amikor egyikünk sem tud bejönni dolgozni, de egyébként szinte az egészet a magunk hátán cipeljük. De ez talán rosszul is hangzik, ahhoz képest, ahogy mi viszonyulunk a kávézónkhoz. Mindig is ez volt a közös álmunk és imádjuk csinálni. Pontosan három éve kezdtük el és azóta már jó pár visszatérő vendégünk van. Ezektől a vendégektől pedig azt is meg szoktuk kérdezni, hogy szerintünk min kellene javítanunk, nem csak azt, hogy miért szeretnek bejárni hozzánk. És mint kiderült, és ahogy mi is sejtettük, a hatalmas kirakatunk miatt télen túlságosan hideg van idebent, nyáron meg túl meleg. Persze ezt mi is tudtuk, hiszen nap, mint nap itt dolgozunk, de nem nagyon tudtuk, hogy hogyan oldjuk meg. A fűtőtestek így is sok helyet foglaltak, légkondit meg hiába szerelünk be, mert az télen nem oldj meg a fűtést. Azt meg nem lehet, hogy minden tavasszal felszereljük a légkondit, aztán ősszel leszedjük és teszünk a helyére még fűtőtesteket.

Szóval ezen agyaltunk, amikor a semmiből eszembe jutott, hogy a minap láttam egy reklámot az Intensa inverteres klímájáról. Azt sem tudnám megmondani, hogy milyen jellegű reklám volt, tévében, újságban vagy interneten láttam-e, de a lényeg az, hogy eszembe jutott, hogy klímával is lehet fűteni, ami azt jeleneti, hogy a mi problémánk meg van oldva!

Az inverteres klímaberendezés azt jelenti, hogy hűtési és fűtési üzemmódban is lehet használni őket, ellentétben a hagyományos klímaberendezésekkel. Miután utána olvastam, azt is megtudtam, hogy az inverteres klíma energiatakarékosabb, mivel soha nem kapcsol ki teljesen, ellentétben a hagyományossal, ami folyton ki- és bekapcsol, hogy elérje a beállított hőmérsékletet. A felhasznált energián túl pedig ez azért is jó, mert a hőmérsékletet folyamatosan szinten tartja és nem hűl le, meg melegedik fel túlságosan a hőmérséklet a szobánkban a ki- és bekapcsolás miatt.

Egyébként pedig halkabban működik, mint általában a hagyományos légkondik, mivel szinte soha nem kell 100%-os kapacitással működnie (mivel folyamatosan működik). Ez esetünkben fontos is, meg nem is. Egy kávézóban, ahol mindig zene megy a háttérben és zajongnak az emberek, nem zavar annyira a klíma hangja, mint például otthon, amikor aludni szeretnél. De ennek ellenére is örülök, hogy halkabb, mivel pont azért, mert van egy folyamatos zsivaj, nem hiányzik, hogy valami még inkább ráerősítsen erre.

Az Intensa klíma oldalán utána számoltam a klíma működési költségeinek, majd megadtam az elérhetőségeimet, hogy vegyék fel velem a kapcsolatot, mert első számolásra úgy tűnt, hogy nagyon megéri majd nekem a dolog, hiába kell belefektetnem első lépésként. A Fábián Group Kft. aki a beszerelést, tisztítást és karbantartást vállalja, az egész országban megcsinálja a munkát, tehát nem kellett azért sem aggódnunk, hogy nem jönnek el hozzánk a határszéli kisvárosunkba. Sőt, még vállalnak hozzá 12 hónap jótállást is. Ennek azért örvendtem külön, mert így volt lehetőségünk azt is kipróbálni, hogy télen mennyire működik jól a fűtés és nyáron a hűtés.

Amikor eljöttek felszerelni a készülékeket (kettőt), meséltek nekünk a fűtés részéről a klímának. Elmagyarázták, hogy hogyan kell beidőzítenünk a működését. Ez nagyon tetszett, mivel a kazán, amivel amúgy fűtünk, csak manuálisan indítható be, de így téli reggeleken, amikor beérünk munkába, nem kell egy órát a hidegben töltenünk, amíg sikerül felmelegedni (valamennyire). A klímákat egyébként az ablakok felé szereltettük, úgyhogy bízom benne, hogy megoldja télen a hideg huzatot, ami a régi kirakatkeret miatt van. Egyébként pedig a készülékeken azt is be lehet állítani, hogy milyen irányba és erősséggel fújjon, nem csak a hőfokot. Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy ez miért fontos egy kávézóban, ahol nem az a célod, hogy elijeszd a vendégeidet.

Amikor beszerelték a két klímát, még mielőtt elmentek, a lelkünkre kötötték, hogy azért mindenképp csak kiegészítő fűtésnek használjuk őket, mert csak arra alkalmasak. Ha meggondolnánk magunkat és csak így szeretnénk fűteni, akkor forduljunk hozzájuk egyeztetés céljából, mert erre a kérésre is van megoldás, csak egy kicsit másképpen működik.

Szóval így oldottuk meg az örökös problémánkat. Most még kora ősz van, eddig csak a légkondit volt szerencsék kipróbálni, de remekül üzemelt és soha egy panaszt sem hallottunk róla, hogy valakit nagyon fújna a hideg levegővel, vagy esetleg zavaró lenne a hangja. Reméljük a fűtés is így fog működni.