Fürdőszoba tippek kávé mellé

Gyakran van úgy, hogy elmegyünk a barátaimmal kávézni egye. Nem igazán tudnám megmondani az okát, hogy miért alakult ez így ki, de ennek az egyik oka lehet, hogy kávézás közben nagyon jókat tudtunk mindig is beszélni. Valahogy a kávé mindig inspirálta az ötleteinket, így ha valamit ki kellett találni, meg kellett tervezni, akkor is mindig a fekete leves társaságában beszélgettünk. Így volt ez legutóbb is, amikor is legjobb barátommal ültünk össze. Az aktuális téma a házvásárlás volt, és mivel én lakberendezőnek tanultam sokáig, így megkért, hogy adjak pár tippet, szerintem mi a legfontosabb egy ház megvásárlásánál, vagy építésénél. Az ínycsiklandozó nedű mellett szabadjára engedtem gondolataimat és megosztottam vele tapasztalataim, amiket most ide is leírok, hátha más is találkozik ezzel a problémával. Remélem hasznos lesz, az olvasás mellé kísérőnek egy csésze feketét ajánlok.

Alapvetően igaz az, hogy ha a tervezési fázisra kellő időt és energiát szánunk, akkor a kivitelezési szakasz sokkal könnyebb lesz. Ugyan ez igaz a házvásárlásnál is. Általában nem pár hónapra, vagy egy évre választ magának lakást az ember, így jól meg kell fontolni a döntését, hiszen éveken keresztül nem fog változtatni rajta, legalább is jobb esetben. Ehhez viszont szükséges, az, hogy lehetőleg minden megfeleljen nekünk. Ez igaz akkor is, ha építkezünk, bár ott nyilván szabad kezünk van, vagy legalább is majdnem, így könnyebben formálhatjuk ízlésünk szerint következő otthonunkat. Az egyik legfontosabb része egy lakásnak nem más, mint a fürdőszoba, ezért most ezt fejtem ki részletesen, a többi szobát egy másik kávé mellett fogom leírni nektek. Persze a többi helység is nagyon sokat számít, de ez a része otthonunknak különösen is meghatározó.

Egyrészről elég sok időt töltünk itt. Amíg nem gondol bele az ember, hogy mennyit, addig igazából fel sem tűnik a dolog. Reggel itt indítjuk a napunkat mosakodással, fogmosással, esetleg fürdéssel, vagy akinek a wc és a fürdő egy helységben van, az a folyó ügyei intézésével is indíthat itt. Ezután persze magára hagyjuk egy időre, de aztán hamar újra a mosdó körül találjuk magunkat, amikor munkába készülünk. A nők ilyenkor hajlamosak kicsit többet tollászkodni, de ez nem meglepő, hiszen társadalmi elvárás, hogy szépek legyenek, ami a férfiakkal szemben kevésbé áll fenn. De még az erősebbik nem képviselőinek is el kell tölteniük egy kis időt a tükör előtt, hogy ne trógerül nézzenek ki. Ezután irány a munka, de amint hazaértünk első utunk a vizesblokk felé indul majd, hiszen nem árt lemosni a napi koszt a kezünkről, vagy van, aki kapásból le is fürdik, ha a munkája, vagy a kedve úgy kívánja. Ezután a délutánt nem itt töltjük ugyan, és maximum néhányszor látogatjuk meg a ház eme pontját, ha a szükség úgy hozza. Viszont este ismét főszerepbe kerül a fürdő, mivel az esti készülődésben ismét sokszor megfordulunk itt. Esti fogmosás, tusolás vagy fürdés, ki mit részesít előnyben. Nőknél a smink lemosása, esetleges szépségápolási kencék használata itt történik. Aztán irány az ágy, és már alszunk is, hogy holnap újra kezdhessük ezt a körforgást. Nagyjából ilyen egy átlag hétköznap.

Ezek után könnyen belátható, hogy mennyire oda kell figyelni, a fürdő kiválasztásánál ahhoz, hogy később biztosan élvezzük az otthonlétet. Ehhez először az igényeinket kell tisztázni. Én például nem szeretem, ha a wc és a fürdő egy helységben vannak. Ennek egyik legfőbb oka, hogy amikor az egyiket használják, addig a másikat nem lehet. Ezért nálam szóba sem jöhet ilyen lakás. A burkolat mintája és színe is fontos, bár ez cserélhető, de sok macerával járhat, így érdemes alaposan megfontolni a döntésünket.

Talán az egyik legfontosabb kérdés a vizesblokk. Nem mindegy, hogy zuhanykabint, vagy rendes fürdőkádat szeretnénk. Mind a kettőnek vannak előnyei, és hátrányai. A zuhanyzót egyértelműen azoknak ajánlom, akik a lehetelő legkevesebb időt akarják a víz alatt tölteni. Rohanva készülődnek, és nem szeretnének sok időt szánni a mosakodásra. Idősebb korban szintén jól jöhet ez a megoldás, hiszen így nem kell beszállni a kádba, ami elég komoly megterhelés lehet egy bizonyos kor felett. A szabad hely is egy meghatározó kérdés. Valahol egyszerűen nincs elég terület ahhoz, hogy kádunk lehessen, és kénytelenek vagyunk megelégedni a tusolással. A legfőbb hátránya a kikapcsolódás területén van. Sokkal kényelmesebb egy nagy adag forró vízben ücsörögni, feküdni, mint egy nagy adag forró víz alá állni. A kádban ezzel szemben kényelmesen élvezhetjük a kikapcsolódás perceit, miközben kellemesen ázunk, jó meleg van, és úrrá lehet rajtunk egy nyugodt, kiegyensúlyozott érzés. Emellett romantikázni is sokkal jobban lehet egy kád forró vízben, hiszen oda már csak pár gyertya, és egy üveg pezsgő vagy bor hiányzik, hogy kiélvezhessük az alkalmat. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy általában ilyenkor sokkal több vizet használunk el, mint tusoláskor, és időből is sokkal többet vesz el, de hát valamit valamiért.

Én személy szerint a nagyobb sarokkádakat részesítem előnyben, mivel szerintem a fürdőzésnek fontos stressz oldó és pihentető funkciója is van. Ezért én mindig rászánok egy jó 20 percet, néha akár többet is, a lubickolásra. Általában ilyenkor ki tudom kapcsolni az agyam. Ráadásul a meleg víz ellazítja az izmokat is, így nem csak szellemileg, de fizikálisan is regenerálódhatunk. Továbbá van idő elmélázni egy csomó olyan dolgon, amire egyébként napközben nem jut idő.

A mosdók kiválasztása szintén fontos lehet. Nem csak a stílust érdemes figyelni, hanem a praktikumot is. A bútorokról nem is beszélve. Nem mindegy, hogy mennyi helyünk van, és az sem, hogy milyen típusú szekrények vannak a helységben. Végül, ami még fontos, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a szobában a kinti időjárástól függetlenül. Nyáron leginkább a szellőztetést kell megoldani, hogy a pára ne maradjon bent. Télen ezzel szemben arról kell gondoskodni, hogy lehetőleg ne fázzunk meg, amikor kijövünk a jó meleg vízből. Arra is ügyelni kell, hogy hova van beszerelve a radiátor, mert sok esetben például a kád alá. Ilyenkor viszont számítanunk kell rá, hogy fűtés szezonban nem nagyon tudunk komoly felújítást végezni.

A kiegészítők beszerzése, cserélése a legkönnyebb és leggyorsabb dolog a világon, így azt nem lesz nehéz megoldanunk.

Valószínűleg mostanra elfogyott az olvasó kávéja, én pedig úgy érzem mindent megosztottam a fürdőszobával kapcsolatban, amit csak tudtam. Ahogy ígértem, hamarosan közlöm veletek, hogy a többi helység esetében milyen jó tanácsaim vannak, de egyelőre eméssze meg mindenki am most hallottakat. Remélem tetszett az iromány, és hasznos volt, illetve azt is, hogy ízlett a kávé, már csak azért is mert a következő résznél is jól jön majd, ha van bekészítve egy kevés.