Éttermi várakozás, szórólapok, napelem rendszer

Nem csak nálunk okoz gondot a minden napi étkezés egyik legfontosabb étkezése, az ebéd. Azt gondolom, mindenkinek kellene, hogy legyen lehetősége arra, hogy egy nap egy alkalommal legalább tudjon meleg ételt enni. Tudom, hogy ez nem mindenkinek lehetséges, és azt is, hogy még a gyerekek körében is elég borzasztó az arány.

Az éhezés

Emlékszem rá, mikor a gyermekeim óvodások voltak, már akkor is volt olyan kisgyerek, az ő csoportjukban is, akinek ha hazament nem volt mit ennie. A gyerekek okosak, és eléggé alkalmazkodók is, így tudták, hogy az óvodában kell jól belakni, mert otthon nincs mit enni. Én ezen nagyon megdöbbentem, hiszen 4 órakor jönnek el, és hogy este nincs mit enni vacsorára, majd csak másnap reggel tud enni újra az oviban… nagyon megrázó, ha belegondolunk.

Az óvónővel való beszélgetés után jöttem rá ezekre. Azt mesélte, hogy ez nem meglepő, és hogy nem a mi csoportunkban van ilyen kisgyerek, hanem máshol is, és nem is egy. Hogy mit lehet tenni? Sokat nem, hiszen vannak akik elfogadnak segítséget, de vannak olyanok is, akik nem. Ha a szerencsés családban van a gyerek, és a szülők elfogadnak némi segítséget, akkor a megmaradt tízórait, vagy éppen uzsonnát elcsomagolják nekik, annyit, hogy legyen mit enni vacsorára. Azokat, akiknek pedig nagyobb a büszkeségük, mint hogy elfogadjanak segítséget, és éheznek a gyerekek inkább… nem is mondok semmit. Sajnos ilyen is van.

Mi szerencsések voltunk, és az én gyermekeim is azok, hiszen nem panaszkodhatnak, mindig volt mit enni, és remélem, hogy lesz is.dessert-623420_640

A főzés

Nem mindig van időm főzni, mert munka mellett azért a főzés elég sok időt elvesz. Sokat gondolkodtunk a férjemmel, hogy mi lenne a megoldás erre, hiszen ebédelni nekünk is kell. A gyerekek esznek az iskolában, így nekik ez meg van oldva, de mi lesz velünk?

A hét eleje még aránylag jó, hiszen otthon vagyunk, és mindig főzök. Vasárnap igyekszem olyan ételeket készíteni, ami több módon is felhasználható, és gyorsan lehet enni. Ilyen mondjuk egy pörkölt, amit eszünk mondjuk nokedlival, majd másnap főzelékkel, és lehet belőle gyorsan készíteni egy gulyás levest is. Nagyon szeretem a leveseket, sokszor többre is értékelem, mint bármilyen másik ételt. A tészta félék is igen kedveltek nálunk. Lehet édes, sós, vagy bármilyen, mindegyik megfelel. De mi van a hét többi napjával?

Erre azt a megoldást hoztuk, hogy mindegyikünk eszik egy menüt valahol. Mindkettőnknek an ebéd szünete, az idő is elég még arra is bőven, hogy valahova beüljünk akár. Már olyan is előfordult, hogy együtt mentünk ebédelni, a kiválasztott helyen találkoztunk, és ettünk együtt. Szeretem ezeket a napokat, sajnos elég ritkák, de olyan jók, sajnos ritkán van lehetőségünk kettesben lenni. De ezt nem kell bemutatnom azoknak, ahol an gyerek, tudják miről beszélek.

Szeretünk új helyeket, és éttermeket is kipróbálni. Ha valami új dolog történik, vagy új hely nyílik, az internet úgy is tele van vele, így mindig értesülünk róla. De szeretek olvasni, böngészni, ha időm engedi, mert mindig találok valami érdekes dolgot, mint ezt a cikket is.cake-170191_640

Ritka pillanatok

Amióta együtt vagyunk, talán 3 alkalommal volt lehetőségünk arra, hogy vacsorázni menjünk nyugodtan, romantikusan, ahogy minden párnak néha kellene. Hogy miért? Még ha együtt is van valaki már a párjával évek óta, akkor is szüksége van arra, hogy néha kedveskedjenek egymásnak, és újra meg újra egymásba szeressenek, egymásra találjanak. Sok család azért megy tönkre, mert nincs lehetőségük erre, hogy csak egymással foglalkozzanak. Te szoktál a pároddal romantikázni?

Utolsó alkalommal egy nagyon jópofa görög étteremben voltunk. Nagyon sokan voltak, és minden volt tényleg, mi szem szájnak ingere. Még finom koktélokat is kóstoltunk, amit ehhez hasonló tanfolyamokat elvégzettek készítenek.

Persze nem mehet mindig minden tökéletesen, olyan is előfordul, hogy kicsit várni kell, mert még annyian vannak. Mondjuk ez főként a hétköznapi ebédeknél fordul elő, ha kicsit összetorlódunk egy helyen. Nem szoktam nagyon foglalkozni ezzel, hiszen elég hamar cserélődnek a helyek, így addig olvasgatni szoktam a pulton lévő szórólapokat, újságokat. Gyorsan átfutom a napi lapokat, a hirdetéseket, van e valami érdekes, újdonság… Múltkor a napelem rendszerről olvastam egy érdekes cikket, és mire le tudtunk ülni, pont a végére értem.

Sokszor eszembe jut, hogy az a sok étel, amit kidobunk, mennyire nagy pocséklás. Sok embernek nincs mit ennie, mi meg kidobjuk az ételt, mert már nem kell, vagy megmaradt, nem friss… Mondjuk azon nagyon meglepődtem, mikor az egyik ismerősöm azt mesélte, hogy náluk minden nap friss ételt kell főzni, mert nem eszik meg a másnapos ételt. Ezen bevallom teljesen ledöbbentem, hiszen minden nap friss étel, azért azt gondolom igen nagy feladat. Sokan még a maradéknak is örülnek, nem hogy még firtassák is a frissességet. De nem vagyunk egyformák, az ízléseink is mások.