Egy jó kávé két villanybojler javítás közt

Mivel nagyon sok törzsvendégünk van a kávézóban, mindig ki tudom szúrni, hogyha új ember érkezik hozzánk. Hogyha pedig ez a valaki láthatóan fáradtan esik be hozzánk, akkor általában megkérdezem tőle, hogy hogy telik a napja. Így sikerült egyszer egy lyukas gumival küszködő embert elkapnom, és így sikerült kiszúrnom egy villanybojler szerelőt is, akitől aztán egész érdekes beszámolót kaphattam a munkájáról.

A férfi a déli órákban érkezett, amikor alapból nincs sok vendég, így nyugodtan tudtam vele beszélgetni. Mint kiderült, épp két munka közt van: egy csöpögő villanybojlerrel kezdett nemrég, és most megy tovább egy vízkőtelenítéshez.

„Legalább vannak olyanok is, akik még időben kihívják a szakembereket” – Mondta, nekem azonban vissza kellett kérdeznem arra, hogy mire gondol. Szerencsére szívesen elmagyarázta, hogy az első munkáját azért kellett ma csinálnia, mert a hölgy, akihez ment, 4-5 éve nem ellenőriztette a villanybojlerjét, így annyi vízkő rakódott le benne, ami már az alkatrészek teljes elkopását és törését eredményezte.

Nem akartam bevallani, hogy én se tudtam róla, hogy ez így zajlik, ezért inkább csak csendesen helyeseltem. Ő azonban beszédes volt, és így is elmondott mindent, amit a témáról laikusként értenem kell: a vízkő, akárcsak a mosógépekben, a villanybojlerekben is lerakódik, és legyen szó akár egy Hajdú, akár egy Ariston készülékről, hogyha nem tartják karban, akkor előbb-utóbb mindegyiknél meghibásodáshoz vezethet.

A probléma jelentkezhet úgy, hogy a merülőcső törik el, és a használó csak arra lesz figyelmes, hogy nem tud meleg vízhez jutni, mert bármennyire is nyitja meg a csapot, csak langyos folyik, és az is csak egy ideig. Ilyenkor ugyanis az eltört cső a tartály tetejéről hozza a vizet, ahol még nem melegedett fel rendesen.

Hasonló tünettel jár, ha a vízkő a fűtőszálat lepi be, ami így nem tudja megfelelően felmelegíteni a vizet – azt leszámítva, hogy ilyenkor a villanyszámlán is meglátszik, hogy jóval több energiát használ fel. Az ember pedig még szerencsésnek mondhatja magát, ha ilyenkor kihív valakit tisztításra, mivel ennél komolyabb esetben már törés, vagy a villanybojler tartájának kilyukadása áll fenn. Ilyenkor már villanybojler javításra van szükség, mint ami miatt ő is érkezett, és az alkatrészek cseréje gyakran drágább, mintha időben, 2-3 évenkénti karbantartással megelőzték volna a problémát. Legrosszabb esetben pedig a bojler cseréjére lehet szükség, ami már hatalmas összeg ahhoz képest, hogy mindez elkerülhető lenne.

Azért is örül annyira, hogy most csak egy tisztításra kell mennie, mert sajnos valamiért kevesen vannak azok, akik megfontoltan, előre kihívják a szakembereket, és nem csak akkor kérik a segítségüket, amikor már késő. Bár az ő szervizük általában azonnali kiszállásról tud gondoskodni hétvégén és éjszaka is a főváros egész területén, ez senkit sem ment meg a költségektől és a munkától, amit ilyenkor bele kell ölni a javításba.

Nem akart túl sokáig maradni, igazából csak a kávéját meginni jött be, utána ment is tovább dolgozni, ezért úgy döntöttem, én se tartom fel. Az egyetlen dolog, amit még megkérdeztem, az az volt, hogy én kit keressek, hogyha hasonló módon nekem is egy villanybojler tisztításra lenne szükségem, mert – bár neki nem mondtam el – azért nálam is már rég letelt a 3 éves határidő. Ő segítőkészen megadta a villanybojler szerelő cég elérhetőségét, ahol ő dolgozik, én pedig megígértem, hogy majd hívni fogom őket. Ha már egyszer ilyen jól érti a munkáját, akkor valószínűleg meg is érdemli ezt a megkeresést.