A kávé összehoz

Mindig is nagy kávékedvelő voltam. Nem igazán az a koffein tartalma miatt, sokkal inkább az íze volt az, ami megfogott. Nem is emlékszem, hogy ittam-e valaha is kizárólag csak azért kávét, hogy ne aludjak el. Szeretem kipróbálni a különböző stílusú, ízű kávékat, de amit a legjobban szeretek ebben az italban, hogy az ivása össze függ a pihenéssel. Általában akkor fogyaszt ilyesmit az ember, amikor szünetelteti a munkát, ezrét is van kávé szünet. A könyvtárakban, kávézókban is olyankor ül le az ember, amikor van ideje arra, hogy elolvasson egy jó könyvet, vagy épp, hogy egy barátjával beszélgessen. Ez a másik, amit kedvelek ebben az italban, vagy még inkább a hozzá kapcsolódó körítésben. Összehozza az embereket. Elvégre nem is lehet jobban kiélvezni egy kis szünetet, mint mikor megosztjuk a legjobb barátunkkal.

Múltkor is beültünk egy jó italra a barátommal, és gondoltam nincs is jobb alkalom, hogy beszámoljak neki a legutóbbi klímaszerelős élményemről. Történt ugyanis, hogy nem olyan rég vettünk a családommal egy elég modern szerkezetet, ami majd segít megoldani a nyári meleg, és a téli hideg adta kihívásokat. Nyáron ugyanis elviselhetetlen a hőség a lakásunkban. Ez leginkább azért zavar, mert az ablakokat sem nagyon éri meg kinyitni. Egyrészt kintről is csak a meleg jön be, másrész elég forgalmas környéken lakunk. Ezen felül a közeli patak partjáról a szúnyog hadak is előszeretettel jönnek be egy jó evésre. Ez főleg este nagyon zavaró. Amellett, hogy ha melegem van, akkor rosszul alszom, még a szemtelen bogarak döngicsélése is ébren tart. Egy hagyományos ventilátor meg szintén eredménytelen, maximum egy kicsit segít forgatni a levegőt, de átütő változást nem igazán hoz.

Ezért végül rászántuk magunkat arra, hogy vegyünk egy komolyabb eszközt. Az italozgatás közben, aktuális beszélgető partneremnek is elmondtam, hogy milyen kellemes meglepetés volt az egész folyamat. Először azt hittem, hogy rengeteg macerával jár egy ilyen gép beépítése, de valójában pár óra alatt elintézték a dolgot. Igaz nálunk a csövezést falon keresztül kellett megoldani, ami elvileg meghosszabbította az időt, de még így is meglepően rövid időbe kerül az egész művelet. Ráadásul a keletkezett hulladékot is elszállította a dolgozó, így lényegében a porszívózáson kívül más dolgunk nem is akadt a klímával.

A vezérlése nagyszerű, mivel nem kell hozzá még egy távirányítónak helyet találni, és így veszekedés sem lesz. A wi-fi használatával, bármelyik okos kütyüről lehet irányítani a szerkezetet, így egyszerű és praktikus a kezelése.

Emellett a teljesítménye sem utolsó. Nagyjából 10 perc alatt a megfelelő hőmérsékletre állítja a szoba levegőjét, és emellett egyáltalán nem is hangos. Kitűnő alvásjavító azok számára, akik nehezen viselik a meleget és a szúnyogokat.

Barátom erre persze megkérdezte, hogy nem túl drága-e a fenntartása egy ilyen erős gépnek, és gondolom, sokak fejében is megfordul ez a kérdés a fentiek után. Azt kell, hogy mondjam egyáltalán nem. Egy teljesen környezetbarát, energiatakarékos gépről beszélünk ugyanis, ami éves szinten akár 30%-al is csökkentheti az áram felhasználást egy otthonban. Persze ettől függetlenül érdemes odafigyelni, hogy ne egy hálózatra kerüljön a többi háztartási géppel, mert ha ez a helyzet áll fent, akkor könnyen áramszünet állhat be, ha a mosógép, sütő, porszívó és a klíma együtt van használva. Adott esetben villanyszerelő segítségét, asszisztenciáját érdemes lehet kikérni a beszereléskor, hogy minden a megfelelő módon történjen, és elkerüljük a hasonló kellemetlenségeket a jövőben.

Emellett egy másik jó tulajdonsága a klímának, hogy nem csak nyáron, de télen is bevethető. A szerkezet ugyanis fűteni is képes a levegőt, így nagy zimankó idején, ha a radiátor nem lenne képes elég meleggé varázsolni a szobákat, akkor csak benyomjuk a klímát és néhány perc múlva már nem kell vacognia senkinek sem. Ráadásul képes arra is az eszköz, hogy huzamosabb távollét esetén 8°C-on stabilizálja a hőmérsékletet, így akadályozva meg, hogy fagyás i kár alakuljon ki, amíg nincs otthon senki.

Ezek után persze nagyon más történetre nem maradt idő, de sebaj, legközelebb majd barátom sztorizik és én hallgatom. Legalább van még egy ok, hogy minél előbb újra találkozzunk egy jó kávé mellett.